اصطلاح علمی شقاق ، فیشر است و اصطلاح علمی بواسیر هموروئید است که در حالت عادی تفاوت های آن برای عموم مشخص نیست و این آگاهی وجود ندارد که فرد مبتلا تشخیص دهد مشکلی که دارد جزو کدام یک از این دسته است. اکثر بیمارن هنگام مراجعه به پزشک به تشخیص اشنباه می رسند و برای مثال با عنوان بواسیر به پزشک مراجعه می کنند اما بعد از معاینه تشخیص پزشک بیماری دیگری اعلام می شود. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد آیا بواسیر با شقاق فرق دارد، بدانید.
بواسیر چیست؟
بواسیر در واقع به سیاهرگ و یا عروق بزرگ شده اطراف مقعد گفته می شود که می تواند در قسمت داخلی رخ دهد یا قسمت خارجی مقعد. اگر بواسیر داخلی باشد به آن هموروئید داخلی و اگر خارجی باشد به آن هموروئید خارجی گفته می شود. حال این مشکل علائمی دارد که اگر عروق افراد مبتلا از حد نرمال بزرگ تر شده و ناکارآمد شود با علائمی خود را نشان می دهد. در مورد جراحی هموروئید بیشتربدانید.
علائم بواسیر
که عبارتند از :
- خونریزی هنگام اجابت مزاج و یا بعد از آن
- در حین اجابت مزاج ممکن است خونریزی مشاهده شود.
- خارش در ناحیه مقعد
- در موارد نادر احساس درد مشاهده می شود
لازم به توضیح است که درد در مرحله آخر جراحی هموروئید با لیزر محسوب می شود و اگر درد شدیدی در این ناحیه احساس می شود احتمال وجود هموروئید کاهش می یابد و هر درد و بیرون زدگی هموروئید محسوب نمی شود .
علت بواسیر
به دنبال یافتن علت های بواسیر موارد زیادی ذکر می شود . افزایش سن خود زمینه ای برای ایجاد بواسیر است . اگر کسی یبوست یا اسهال مزمن داشته باشد . خانم های بارداری و یا افرادی که در خانواده به صورت وراثتی این بیماری را دارند. مورد دیگر که شاید در اکثر افراد مشاهده شود زور زدن هنگام اجابت مزاج است . افراد یا بخواطر یبوست و یا از روی عادت مجبور به زور زدن می شوند و این کار باعث آسیب رسیدن به عروق اطراف مقعد می گردد. طولانی نشتن در دستشویی! بله این مورد نیز مهم است خیلی افراد عادت به مطالعه و یا چک کردن گوشی موبایل در هنگام اجابت مزاج دارند و نمی دانند این حالت طولانی نشستن و زور زدن به ناحیه مقعدشان آسیب وارد می کند و باعث ایجاد عارضه می شود .
درمان بواسیر
اگر کسی دچار بواسیر و یا هموروئید شود در ابتدا یک سری درمان های غیر جراحی وجود دارد که به بیماران توصیه می شود . مانند استفاده از رژیم های پر فیبر مانند سالاد، سبزیجات ، میوه جات یا مکمل هایی مانند سبوس برنج در وعده های غذاییشان زیاد باشد . مورد دیگر برطرف کردن عادت زور زدن و طولانی نشستن در دستشویی است . همچنین آب دریافتی هر انسان بالغ حدود 8 تا 10 لیوان در روز است که کمبود این مقدار آب خود باعث سفت شدن مدفوع می شود.
از دیگر موارد درمان بیرون زدگی اطراف مقعد یا خارش ، نشستن در داخل آب ورم است، بدون هیچ نوع افزودنی که در درمان این مشکل می تواند در ابتدا موثر باشد .
در گام بعدی این مشکل باید با جراحی برطرف شود که بسته به نوع بیرون زدگی که داخلی است یا بیرونی ، جراحی متفاوتی انجام می شود . گاهی جراح کولورکتال مجبور است به صورت اورژانسی لخته ایحاد شده را برطرف نماید و یا با روش های مختلفی این زایده را خارج نماید .
در ادامه ویدئوای از درمان بواسیر با لیزر، برای آگاهی بیشتر شما نمایش داده می شود برای مشاهده روی آن کلیک نمایید.
شقاق چیست
مبحث دیگری که در ارتباط با بواسیر مطرح می شود بحث شقاق است . شقاق جزو بیماریی است که با بواسیر اشتباه گرفته می شود اما کاملا با هم متفاوت هستند و آگاهی از اطلاعات اولیه این بیماری باعث می شود بیماران خیلی زدتر اقدام به درمان های لازم نمایند .
تعریف شقاق یک پارگی بیضی شکل داخل پوست انتهای مقعد است . در قسمت اتصال روده بزرگ به مقعد در قسمت داخل یک زخم ایجاد می شود و موردی که باعث می شود می شود این مشکل با بواسیر اشتباه شود وجود بیرون زدگی است که در شقاق نیز مشاهده می شود یعنی یک پوست اضافی در انتهای مقعد ایجاد می شود که بیمار تصور می کند دچار بواسیر شده است. در صورتی که داخل مقعد زخم شده و یک بیرون زدگی به صورت پوست اضافی مشاهده می شود.
علائم شقاق
شقاق بر خلاف هموروئید که با خونریزی بدون درد همراه است، شقاق با درد شدی حین اجابت مزاج و یا بعد از آن همراه است . در نتیجه اگر بیمار درد زیادی در این زمان احساس می کند به احتمال زیاد دچار شقاق شده است .
تفاوت علائم شقاق و بواسیر
در بیماری بواسیر خونریزی ایجاد شده تیره است اما خونریزی هایی که در شقاق ایجا می شود روشن و تازه است . این موضوع سبب می شود افراد از دفع ادار و اجابت مزاج ترس دارند و برایشان امری ناخوشایند است و چون با درد همراه است سعی می کنند مدفوع را تحمل کنند و آن را به تعویق بیاندازد. در حالت مزمن همانطور که ذکر شد باعث بیرون زدگی پوست می شود که با بواسیر اشتباه گرفته می شود.
علت شقاق
علت شقاق یک سیکل و حلقه معیوب است و بیمار برای بار اول به هر علتی مانند مدفوع خشک و سفت، هنگام اجابت مزاج دچار زخم در ناحیه مقعد شود. این زخم با درد همراه است و به طور غریزی این قسمت منقبض شده و مانع رسیدن خون می شود . در این حالت زخم بهبود نمی یابد و یک حلقه معیوب ایجاد می کند . به این صورت که بیمار به خاطر درد دیر دفع ادرار خواهد داشت و در صورت دفع با قسمت جمع شده مقعد مواجه می شود که باعث سرباز شدن مجدد زخم می شود . در نتیجه باید این زنجیره معیوب شکسته شده و درمان صورت گیرد .
برخی بیماری ها نیز باعث ایجاد شقاق در محل های غیر معقول می شود. محل طبیعی شقاق یعنی زخم ایجاد شده یا در ناحیه جلو است یا در ناحیه عقب ، به طوری که اگر مقعد در نظر گرفته شود یا قسمت قدامی زخم می شود ی قسمت خلفی که این دو جای معمول شقاق معرفی می شود . در غیر این صورت شقاق از حالت معمولی خارج می شود و باید بررسی های دیگر انجام شود .
درمان شقاق
قسمتی از درمان شقاق با درمان بواسیر مشترک است . در گام اول رژیم مواد غذایی مانند درمان هموروئید باید رعایت شود. چرا که خود باعث راحت تر شدن اجابت مزاج می گردد . اما در مراحل بعدی باید با جراحی درمان شود در این حالت متخصص کولورکتال با بررسی شرایط بیماری روش مناسب را انتخاب می کند .
درمان شقاق با لیزر
این سوال که آیا لیزر می تواند یک درمان قطعی برای شقاق باشد ، ذهن بسیاری از بیماران را به خود مشغول ساخته است . شقاق دو نوع حاد و مزمن است. اگر بیمار در مراحل اولیه بیماری یعنی در 5 یا 6 هفته اول به متخصص کولون و رکتوم مراجعه نماید و بیماری هنوز عمیق نشده می توان از لیزر درمانی برای بهبود استفاده کرد. اما اگر بیمار برای درمان دیر مراجعه نماید و شقاق به مرحله مزمن رسیده باشد انگاه به درمان های ابتدایی جواب نمی دهد و جراحی توصیه می شود.
نرمال کردن اجابت مزاج در بیماران معلول
یکی از علت هایی که باعث می شود دفع به راحتی انجام شود تحرک است. طبیعتا شخصی که محدودیت فعالیت های حرکتی دارد مسلما با این مشکل روبرو خواهند بود اما جای نگرانی نیست راه حل هایی برای آن معرفی می شود . یکی از این راه ها استفاده از مکمل های فیبری است و دیگری استفاده از مایعات بیشتر است که خود تاثیر زیادی در دفع آسان خواهد داشت .
آیا جراحی هموروئید قابل بازگشت است؟
در جواب به این سوال باید به این نکته توجه داشت که در ابتدا تشخیص بیماری باید یک تشخیص درست باشد . در بعضی موارد متخصص از دانش کافی برخوردار نبوده و به اشتباه بیمار دچار شقاق بوده اما به اسم هموروئید، قسمت بافت اضافه برداشته می شود. در این حالت طبیعتا مشکل حل نشده و زخم ایجاد شده در جای خود باقی مانده است و بعد از مدتی این روند دوباره به حالت اول بازمی گردد و بیمار تصور می کند بیماری قابل برگشت است. در نتیجه مراجعه به بهترین دکتر درمان بواسیر باعث تشخیص درست بوده و درمان قطعی به همراه دارد.
مسئله دیگر عروق اطراف مقعد است که برای همیشه وجود خواهد داشت و در صورت رعایت نکردن و اصلاع سبک زندگی امکان ابتلای مجدد به بیماری وجود دارد .
درمان یبوست در بیماران کلیوی و تیروئید
در این مورد باید ذکر نمود خود بیماری های کم کاری کلیه یا کم کاری تیروئید خود می تواند زمینه ایجاد یبوست باشد. لذا یک درمان و یا دارو جوابگو نبوده و مجموعه ای از عوامل باید لحاظ شود.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی فرق بین بواسیر با شقاق پرداخته شد و در مورد درمان های این بیماری که توسط دکتر ستوده نیا قابل انجام است، پرداخته شد.