برداشتن کولون (کولکتومی) برای درمان و پیشگیری از بیماری ها و شرایطی که بر روده بزرگ تأثیر می گذارد، مانند سرطان روده بزرگ (به تصویر زیر مراجعه کنید) انجام می شود. کولکتومی معمولا توسط جراحان عمومی یا جراحان کولورکتال انجام می شود. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در این خصوص بدانید.
جراحی روده بزرگ
جراحی کولورکتال که به عنوان برداشتن کولون و آناستوموز شناخته می شود، برای درمان بیماری های مختلفی مانند کولیت اولسراتیو، بیماری کرون، انسداد مکانیکی، دیورتیکولیت عود کننده و غیره انجام می شود. همچنین سرطان روده از بیماری های بسیار شایع می باشد. این جراحی جزو جراحی های پرخطر است که معمولاً مستلزم یک اقامت 12 تا 14 روزه در بیمارستان است. در بیشتر موارد عوارض این جراحی بالا نبوده و در صورت انجام آن توسط پزشک متخصص، موفقیت آمیز می باشد. در ادامه بیشتر به این موضوع پرداخته شده است.
در مورد علائم بواسیر بیشتر بدانید.
روده بزرگ چیست؟
روده بزرگ یکی از اعضای گوارشی بدن انسان می باشد، که طول آن حدود یک و نیم متر است و عرض آن تقریبا 6.5 سانتی متر می باشد. کار روده بزرگ این است که آب نوشیده شده یا مورد استفاده قرار گرفته در هضم غذا در این عضو بدن، جذب شده و باعث می شود که مدفوع از حالت مایع به حالت جامد تبدیل شود. روده بزرگ از انتهای روده کوچک شروع شده و تا ابتدای مقعد ادامه دارد. در حقیقت وظیفه اصلی روده بزرگ دریافت غذاهای هضم شده از روده کوچک است. سپس روده آب و املاح را از آن جذب نموده و در نتیجه آن را به مدفوع تبدیل کرده و سپس به انتهای روده بزرگ انتقال یافته تا از طریق مدفوع از بدن خارج شود. در حقیقت کار روده بزرگ حذف آب از محتویات روده و آماده کردن مواد اضافی به منظور خروج از بدن است. در مورد فیستول مقعدی بیشتر بدانید.
وظایف روده بزرگ
مهمترین وظایف روده بزرگ را می توان بصورت زیر در نظر گرفت:
- جذب آب غذاها: پس از 24 ساعت از مصرف غذا، غذا از روده کوچک به روده بزرگ منتقل شده و آب موجود در غذا توسط روده بزرگ جذب بدن می شود.
- جذب ویتامین توسط روده: روده بزرگ وظیفه دارد ویتامین های موجود در غذا، از جمله ویتامین K (که یک ویتامین محلول در چربی است) و بیوتین را جذب بدن کند.
- تولید آنتی بادی های مهم بدن: یکی از کارهای اساسی و مهم روده تولید آنتی بادی در بدن می باشد. آنتی بادی های تولید شده توسط روده سیستم ایمنی بدن را افزایش می دهند.
- دفع مواد اضافی از بدن، از طریق مدفوع: پس از اینکه املاح و آب غذا بوسیله روده بزرگ جذب بدن گردید، مواد اضافی غذا بوسیله مدفوع از بدن دفع می شود.
- تولید اسید های چرب: اسید های چرب که توسط باکتری های موجود در روده تولید می شوند، باعث بوجود آمدن یک محیط اسیدی در روده می شوند. روده بزرگ یک محلول قلیایی ایجاد می کند که این محلول خاصیت اسیدی روده را کاهش داده و باعث جلوگیری یا کاهش باکتری های غیر مفید به روده می شود. شایان ذکر است هر قدر جذب باکتری های مضر در بدن کمتر باشد، احتمال ایجاد عفونت و بیماری های ناشی از این باکتری ها نیز کمتر خواهد بود
بیماری کولیت اولسراتیو چیست؟
بیماری کولیت اولسراتیو یک بیماری است که ممکن است بسیاری از اشخاص را درگیر می نماید. در برخی مواقع این بیماری بسیار شدید است که کیفیت زندگی بیمار را به خطر می اندازد. در مواقعی که بیماری شدید است درمان دارویی امکان پذیر نبوده و جراحی روده بزرگ تنها راه حل درمانی خواهد بود. هنگامی که روده بزرگ برداشته می شود می توان گفت این بیماری درمان شده است. ممکن است بیماری کولیت اولسراتیو با مصرف دارو تشدید یابد که در نهایت بیمار باید روده خود را جراحی کند. ممکن است لازم باشد قسمتی از روده بزرگ یا کل آن برداشته شود.در کل لازم است که هر فردی در مورد علائم خاموش سرطان روده بزرگ اطلاعات داشته باشد.
در مورد درمان بواسیرو درمان درد مقعد بیشتر بدانید.
در چه مواردی جراحی روده بزرگ انجام می گیرد؟
- هنگامی که درمان های دارویی برای بیماری هایی مثل کولیت اولسراتیو مناسب نباشد و هیچ گونه بهبودی در وضعیت بیمار مشاهده نشود.
- بیمارانی که به مدت طولانی از بیماری کولیت اولسراتیو رنج می بردند.
- بیمارانی که از انسداد یا تنگی روده رنج می برند.
- وجود سوراخ در روده بزرگ.
- اشخاصی که بدن آن ها به درمان دارویی روده پاسخ ندهد یا به اصطلاح بدن آن ها در برابر دارو مقاوم باشد.
- اشخاصی که خونریزی شدید کولون داشته باشند.
رژیم غذایی پس از جراحی روده بزرگ
- پس از جراحی روده بزرگ مدفوع نسبتاً شل خواهد شد. توصیه می شود پس از انجام عمل جراحی روده از مصرف غذاهایی که نفخ ایجاد می کنند پرهیز نمایید. چرا که این غذاها ممکن است باعث تحریک و روده شود.
- توصیه می شود بعد از عمل جراحی روده به هیچ وجه سیگار مصرف نکنید، چرا که سیگار علاوه بر اینکه دوران نقاهت عمل را طولانی می کند باعث ایجاد گاز و در نتیجه نفخ در شکم خواهد شد.
- وعده های غذایی را بصورت منظم و در ساعات خاصی مصرف کنید.
- غذا را بسیار خوب بجوید. از قورت دادن تکه های بزرگ غذا جداً خودداری نمایید زیرا این کار باعث انسداد روده خواهد شد.
- به تدریج وعده غذایی خود را متنوع کنید. از تغییر ناگهانی وعده غذایی جداً خودداری نمایید.
- مصرف زیاد آب توصیه نمی شود.
- اگر یک ماده غذایی به شما نساخت و باعث ایجاد مشکلاتی در بدنتان شد، فورا آن را کنار گذارید.
- حالت های روانی مثل هیجان، استرس، صحبت کردن سریع و… می تواند باعث ایجاد گاز شود. لذا توصیه می شود موارد مذکور را رعایت نموده و روزانه حداقل 30 دقیقه پیاده روی داشته باشید.
در مورد درمان بیماری سلیاک بیشتر بدانید.
مهمترین نکات در مورد جراحی روده
جراحی روده بزرگ نسبت به سایر تخصص های جراحی با خطر بیشتری برای عفونت همراه است. کاهش بروز عفونت ها یک چالش بزرگ در جراحی کولورکتال است. پیشگیری از عفونت را میتوان با روشهای مختلفی از جمله آمادهسازی بهینه بیمار قبل از عمل، مراقبت های بعد از عمل، پیروی دقیق از دستورالعملهای پس از جراحی، استفاده از آنتیبیوتیک، افزایش اکسیژن رسانی حین عمل، شستشوی زخم، حفظ نورموترمی حین عمل و کنترل قند خون پس از عمل به دست آورد. با برداشتن زودهنگام کاتتر ادراری و قرار دادن کاتتر استریل حین عمل می توان از عفونت های دستگاه ادراری پیشگیری کرد. از عفونت های تنفسی می توان با ترک سیگار جلوگیری نمود. موبیلیزاسیون زودهنگام بعد از عمل، مراقبت های ریوی با استفاده از اسپیرومتری تشویقی، سرفه و تنفس عمیق، مراقبت از دهان و بالا بردن سر در رختخواب از موارد دیگری هستند که منجر به پیشگیری از عفونت می شود. شایان ذکر است که به دلیل حساس بودن این جراحی لازم است که این جراحی توسط پزشک متخصص انجام شود.
کلام آخر
بیماری های روده بزرگ و سرطان آن یکی از بیماری های رایج در سرارسر دنیا می باشد. عوارض جراحی، به ویژه برداشتن کولون به خوبی شناخته شده است و می تواند در بیش از 30 درصد از بیماران رخ دهد. لذا با شناخت روش جراحی روده بزرگ و عوارض آن می توان از بروز نگرانی های زیادی رهایی یافت.