التهاب زخم دار روده ی بزرگ چگونه و در اثر چه عواملی ایجاد میشود؟ آیا زخم روده بزرگ کشنده است؟ آیا التهاب روده باعث سرطان میشود؟ چه غذاهایی برای التهاب روده مفید است؟ برای درمان قطعی زخم روده چه راهکارهایی وجود دارد؟ کولیت اولسروز چیست و چگونه تشخیص داده میشود؟
کولیت اولسروز و یا همان التهاب زخم دار روده ی بزرگ، حالتی است که موجب میشود زخمهایی در آستر مخاطی روده ی بزرگ پدید آید. اگر فقط بخش پایینی روده بزرگ گرفتار باشد، آن را التهاب زخم دار راست روده یا پروکتیت اولسروز مینامند. اما اگر تمامی روده بزرگ گرفتار شده باشد، به آن التهاب زخم دار روده بزرگ یا کولیت اولسروز گفته میشود. در این مقاله با ما همراه باشید تا با علائم این بیماری، روشهای درمانی و ویژگیهای افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند، آشنا شده و اطلاعات بیشتری در مورد آن به دست بیاورید.
التهاب زخم دار روده ی بزرگ یا کولیت اولسروز چه نوع یبماری است؟
التهاب زخم دار روده بزرگ یا کولیت اولسروز، یک نوع بیماری التهابی روده بوده که لایههای داخلی روده بزرگ (کولون) و یا رکتوم (راست روده یا قسمت انتهایی دستگاه گوارش) را درگیر کرده و سبب ایجاد زخم و التهاب در دستگاه گوارش خواهد شد. کولیت اولسروز یک بیماری مزمن بوده که بسته به محل درگیری و میزان التهاب در افراد مختلف، شدت متفاوتی خواهد داشت، اما علائم آن معمولا در طول زمان مشخص میشود.
بیشتر بخوانید: کولیت اولسراتیو
علائم کولیت اولسروز (التهاب زخم دار روده ی بزرگ)
علائمی که در اثر التهاب زخم دار روده ی بزرگ و یا کولیت اولسروز ایجاد میشوند، عبارتند از:
- مدفوع شل و خونی
- کاهش وزن
- احساس تب و خستگی شدید
- درد در ناحیه شکم و شکم دردهای دلپیچهای
- احساس نیاز به دفع فوری و مکرر دفع مدفوع
- حرکات اورژانسی روده (به صورت زور نشستن و دلپیچه)
- احساس این که هنوز حرکات روده دارید و حال آن که فقط یک بار حرکات روده داشتهاید.
افزون بر این، با پیشرفت بیماری نیز ممکن است علائم و نشانههایی شامل موارد زیر در بدن ایجاد شود:
- ایجاد زخمهای دهانی
- بروز بیماریهای کبدی
- بروز دانههای قرمز در پوست
- احساس درد در ناحیه مفاصل
- قرمز شدن و احساس درد در ناحیه چشمها
- بروز دانه های پوستی و یا برآمدگیهای دردناک زیر پوستی
چه عواملی باعث کولیت اولسروز میشود؟
علت مشخص کولیت اولسروز هنوز شناخته نشده است. بیشتر تحقیقات اخیر نشان داده است که سیستم ایمنی بدن بر ضد بعضی عوامل خودی در مجرای گوارش واکنشهایی نشان میدهد که باعث میشود عوامل دفاعی بدن، آن عوامل خودی را بیگانه فرض کرده و به اعضای خود بدن حمله کنند. در واقع اختلال در سیستم ایمنی بدن، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. افزون بر شرایط خودایمنی، عوامل دیگری شامل ژنتیک، عوامل محیطی و … نیز در بروز بیماری کولیت اولسروز موثر هستند.
بیشتر بخوانید: کولیت زخمی
درمان کولیت اولسروز (التهاب زخم دار روده ی بزرگ)
هر چند غذای خاصی باعث بروز کولیت اولسروز نمی شود اما غذاهای نرم ممکن است هنگام فعال بودن این بیماری ناراحتی کمتری ایجاد کنند .خوردن غذاهای الیافی (فیبردار) می تواند به نگهداری نظم حرکات روده در دوره ی تسکین موقت کمک کند.
داروهایی که بهترین جراح روده در تهران میتواند برای این بیماری تجویز کند عبارتند از:
- سولفاسالازین
- مزالامین
- الزالازین
- کورتیکوستروئیدها
- مرکاپتوپورین
- آزاتیوپرین
حدود 20 تا 30 درصد مبتلایان به کولیت اولسروز سرانجام به عمل جرای نیاز پیدا می کنند.
رژیم غذایی مناسب برای کولیت اولسروز
گرچه رژیم غذایی خاصی برای بیماران مبتلا به کولیت اولسروز توصیه نشده است اما این دسته از بیماران بهتر است نکاتی را در برنامه غذایی خود رعایت کنند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- مصرف بیشتر ویتامین سی
- استفاده از رژیم غذایی کم چرب
- مصرف محصولات و مواد پروبیوتیک
- استفاده از فیبر بیشتر و مواد غذایی دارای فیبر بالاتر
التهاب زخم دار روده ی بزرگ بیشتر در چه سنینی شایع است؟
بیماری کولیت اولسروز یا التهاب زخم دار روده بزرگ، ممکن است در هر سنی بروز کند اما میزان شیوع آن در سنین 15 تا 40 سالگی، بیشتر است.