درمان سرطان مقعد یکی از مواردی است که توسط متخصص کولون و رکتوم انجام می شود.در واقع می توان گفت وقتی فردی به سرطان روده بزرگ مبتلا می شود امکان دارد در آینده به سرطان مقعد هم دچار شود ؟ در این مقاله می خواهیم در مورد درمان سرطان مقعد به صورت مختصر صحبت کنیم.
دلایل درمان سرطان مقعد
خونریزی از مقعد و بی اختیاری مدفوع از علائم شایع در در سرطان مقعد است.دیگر علائم عبارتند از :
- ترشح از مقعد
- زخم اطراف مقعد
- درد و خارش مقعد
- برجستگی اطراف مقعد
بنابراین به منظور درمان این عوارض و جلوگیری از گسترش این بیماری ضروری است که هرچه سریعتر نسبت به درمان سرطان مقعد اقدام شود.
در مورد فیستول مقعدی بیشتر بدانید.
علت سرطان مقعد
- ویروس HPV : طبق مطالعات صورت گرفته نشان داده شده که افرادی که مبتلا به ویروس HPV شده اند امکان افزایش سرطان مقعد در آن ها زیاد است .
- فعالیت جنسی : افرادی که از طریق مقعد رابطه ی جنسی برقرار می کنند امکان افزایش سرطان مقعد در آن ها بیشتر است .
- ضعیف شدن سیستم ایمنی :هنگامی که سیستم ایمنی بدن ضعیف می شود امکان دفاع در مقابل عفونت و انواع بیمار های کاهش پیدا می کند در نتیجه امکان بروز سرطان بیشتر خواهد شد.
- مصرف دخانیات : مصرف سیگار و کشیدن قلیان می تواند در بروز سرطان مقعد موثر باشد.
- افراد مبتلا به بیماری دیابت : خصوصاً افرادی که مبتلا به دیابت نوع دو هستند امکان ایجاد سرطان مقعد بیشتر خواهد بود.
- ارثی : ابتلا به سرطان روده و سرطان مقعد در افرادی که سابقه ی شخصی یا خانوادگی دارند بیشتر از دیگر افراد است .
- رژیم غذایی : مصرف زیاد گوشت می تواند در مبتلا شدن به سرطان مقعد موثر باشد.
درمان سرطان مقعد چیست؟
سرطان مقعد با سرطان روده بزرگ و رکتوم متفاوت است و مسیر درمانی متفاوتی دارد. متخصصان کولون و رکتوم به منظور درمان سرطان مقعد آزمایش ها و سلامت عمومی فرد را بررسی می کنند و درمان هایی که ممکن است برای شما مناسب باشند را تجویز می کنند. برای درمان این عارضه ممکن است بیش از یک درمان ها به شما پیشنهاد شود. روش های درمانی سرطان مقعد به صورت زیر می باشد :
- جراحی
- رادیوتراپی (اشعه درمانی )
- شیمی درمانی
با توجه به شرایط بیمار امکان دارد این روش های به صورت ترکیبی برای بیمار استفاده شود که موفقیت آمیز تر خواهد بود.
در مورد جراحی شقاق بیشتر بدانید.
رادیوتراپی برای درمان سرطان مقعد
رادیوتراپی اغلب اولین درمان مورد استفاده در سرطان مقعد، با یا بدون شیمی درمانی است. رادیوتراپی از درمان های مکرر اشعه ایکس با انرژی بالا در دوزهای کم برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می کند. این درمان ها در یک دوره پنج تا شش هفته ای و معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود. رادیوتراپی خارجی به معنای رادیوتراپی است که از خارج از بدن شما پخش می شود.
رادیوتراپی داخلی (براکی تراپی) به این معنی است که مواد رادیواکتیو در کنار تومور، در داخل بدن قرار می گیرند. شما ممکن است هر دو نوع یا ترکیبی از هر دو را به عنوان درمان سرطان مقعد داشته باشید.
ممکن است به شما رادیوتراپی داده شود:
- برای خلاص شدن از شر سرطان – این معمولاً همراه با شیمی درمانی است.
- برای کوچک کردن تومور تا برداشتن کامل آن آسان تر شود.
- برای کنترل سرطان و تسکین علائم
در مورد درمان یبوست بیشتر بدانید.
عوارض جانبی رادیوتراپی
همه درمان ها دارای عوارض جانبی هستند. بنابراین پزشک شما باید اطلاعات کتبی در مورد عوارض جانبی احتمالی به شما بدهد.
عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:
- درد
- مشکلات روده
- مشکلات جنسی
- خشکی واژن
اگر علائم جدید یا نگرانی دارید، با پزشک خود صحبت کنید تا شما را راهنمایی کنند.
شیمی درمانی برای درمان سرطان مقعد
شیمی درمانی معمولاً در کنار پرتودرمانی ارائه می شود زیرا می تواند تأثیر رادیوتراپی را افزایش دهد. رایج ترین شیمی درمانی که به شما پیشنهاد می شود، میتومایسین-C در ترکیب با 5FU (فلوئورواوراسیل) است. این به صورت داخل وریدی (در داخل رگ شما) داده می شود. گاهی اوقات دارویی به نام کپسیتابین به جای 5FU به صورت قرص مصرف می شود. یک چرخه معمولی درمان پنج هفته است که شیمی درمانی در هفته اول و پنجم همراه با رادیوتراپی انجام می شود.
عوارض جانبی شیمی درمانی
برخی از افراد عوارض جانبی این درمان را تجربه می کنند. شایع ترین عوارض جانبی میتومایسین سی شامل احساس تهوع و استفراغ است. همچنین ممکن است تغییراتی را در نحوه عملکرد روده خود تجربه کنید، مانند اسهال یا باد شکم. احتمالاً در طول درمان احساس خستگی زیادی خواهید کرد، زیرا می تواند بر تعداد سلول های خونی شما تأثیر بگذارد و شما را کم خون و مستعد عفونت کند و ممکن است متوجه کبودی های مختلف در بدن خود شوید. شیمی درمانی می تواند باعث زخم و درد دهان شود و این ممکن است مانع غذا خودن شما شود، در هر صورت به یاد داشته باشید در این زمان داشتن تغذیه مناسب مهم است. سایر عوارض جانبی شامل ریزش مو یا نازک شدن مو است. عوارض جانبی کمتر شایع مشکلات کلیه و کبد، بثورات پوستی و مشکلات باروری است.
عمل جراحی
جراحی ممکن است بسته به اندازه و گسترش سرطان در نظر گرفته شود. ممکن است برای برداشتن تومورهای کوچک از جراحی ساده تر استفاده شود. همچنین اگر شیمی درمانی و رادیوتراپی به طور کامل سرطان را از بین نبرد یا علائم بازگشت سرطان وجود داشته باشد، ممکن است تحت عمل جراحی قرار بگیرید.
کلام آخر
همان طور که گفته شد، سرطان بیماری است که باید در اسرع وقت درمان شود. بنابراین در صورتی که به سرطان مقعد و سرطان رکتوم دچار شدید، ضروری است که به متخصص کولون و رکتوم مراجعه کرده و در خصوص درمان اقدام نمایید.