سندروم روده تحریکپذیر یا IBS، یک بیماری گوارشی است که با علائمی همچون گرفتگی عضلات، درد شکم، نفخ، اسهال و یبوست همراه است. این بیماری که تقریبا حدود ۱۱% از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند، علائمی شامل نفخ، استفراغ، و استرس را داشته و تنها تعداد کمی از افراد علائم شدید آن را تجربه میکنند.
تحقیقات نشان میدهد که این بیماری زنان را دو برابر بیشتر از مردان تحت تاثیر قرار داده و با گذشت زمان، احتمال ابتلای افراد به آن کاهش مییابد. با وجود آن که عدم وجود درمان دقیق و قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما میتوانید علائم آن را از طریق تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی خود به خوبی کاهش دهید. البته در موارد شدیدتر، باید حتما به پزشک مراجعه کرده و با مصرف داروهای تجویز شده علائم خود را بهبود بخشید.
نشانه های سندرم روده ی تحریک پذیر
سندرم رودهی تحریکپذیر یک بیماری پیچیده است که علائم متفاوتی داشته و معمولاً به طور مداوم بروز میکند. علائم سندروم روده تحریک پذیر عموما شامل موارد زیر است:
- تغییرات در عادات گوارشی و حرکات روده
- درد و گرفتگی شکم: درد و ناراحتی در منطقه شکم، به خصوص پس از دفع مدفوع، یکی از علائم رایج سندرم رودهی تحریکپذیر است که ممکن است به طور موقت کاهش یابد.
- احساس خالی نشدن کامل روده پس از دفع مدفوع
- تورم یا نفخ مداوم شکم و دفع مداوم گازهای رودهای: احساس تورم و وجود گازهای رودهای به ویژه پس از مصرف غذا، از دیگر علائمی است که معمولاً با سندرم رودهی تحریکپذیر همراه است.
- خروج مخاط از راست روده و مقعد
- گاهی اوقات، مخاط به همراه مدفوع خروجی مییابد که این نشانه معمولاً با سندرم رودهی تحریکپذیر ارتباط دارد.
- نیاز فوری به دستشویی
این علائم معمولاً پس از مصرف غذا بدتر شده و ممکن است تغییراتی داشته باشند. در برخی از افراد، این علائم میتواند برای چند روز مداوم بوده و سپس بهبود یابند، در حالی که در افراد دیگر ممکن است به طور کامل برطرف نشوند. این تفاوتها معمولاً به عوامل مختلفی از جمله نوع و شدت علائم، فردیت هر فرد و عوامل روانی و فیزیولوژیکی بستگی دارد.
در نهایت، شناخت دقیقتر از علائم و نشانههای سندرم رودهی تحریکپذیر میتواند به درمان و مدیریت بهتر این بیماری کمک کند.
بیشتر بخوانید: اسپاسم روده چیست؟
درمان IBS
از آنجا که به نظر می رسد رژیم غذایی و استرس یا فشار روانی بر IBS موثر است معمولاً تغییر در راه و روش زندگی و تجدید نظر در شیوه های نگرش به زندگی را نخستین راه درمان می دانند.
جلوگیری ازسندروم روده تحریک پذیر (IBS)
برای جلوگیری از سندروم روده تحریک پذیر راهکار های متفاوتی وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم:
- آب و مواد الیافی بیشتری به رژیم غذایی روزانه ی خود اضافه کنید.
- از خوردن غذاهایی که گاز تولید می کنند پرهیز کنید
- از خوردن غذاهایی که روده را تحریک می کنند مثل کافئین ، الکل ، غذاهای تند و تیز و ترش ، لیمو ترش ، غذاهای چرب ، حبوبات ، آبگوشت ، گوشت کوبیده ، غذاهای سوربیتول درست شده اند و شیر ، دوغ ، کره، خامه ، سرشیر و امثال آن خودداری کنید.
- به جای سه وعده غذایی یکجا پنج وعده غذایی کنم میل کنید .
- راه های مقابله با استرس را در زندگی خود بیاموزید .شاید کاربرد لیست ها و برنامه ریزی های درست به شما کمک کند بتوانید از فشار ها و ناراحتی ها بکاهید .
- در صورت نیاز از لینت دهنده هایی که حجم مواد مدفوعی را زیاد می کنند و باعث سهولت دفع می شوند مثل اسفرزه یا پسیلیوم استفاده کنید .
- ورزش منظم روزانه مفید است.
بیشتر بخوانید: بیماری التهاب روده
آموختن روش کنترل IBS مهم است زیرا این حالت یک عارضه مادام العمری است.اگر به دارو نیاز داشته باشید حتماً جراح خوب کولورکتال برای شما داروی ضد اسپاسم تجویز خواهد کرد تا اسپاسم ها یا انقباضات درد آور دستگاه گوارش را کم کند.
این داروها عبارتند از:
- هیدرکلروردی سیکلومین
- کلردیازپوکساید
- یاکلینیدیوم
- سولفات هیوسیامین