منظور از جراحی لاپاراسکوپی چیست و چرا انجام میشود؟ عمل لاپاراسکوپی به چند روز بستری نیاز دارد؟ جراحی لاپاراسکوپی چه مزایایی دارد و در چه مواردی انجام میشود؟ مراحل انجام جراحی لاپاراسکوپی چیست و چگونه انجام میشود؟
جراحی لاپاراسکوپی (laparoscopy) یکی از روشهای نوین و مدرن در جراحی است که برای موارد مختلفی از جمله جراحیهای شکم، لگن و … استفاده میشود. این روش جراحی که مزایای متعددی نسبت به دیگر روشها دارد، افزون بر انجام جراحی، برای تشخیص بسیاری از بیماریها نیز به پزشک کمک میکند.
جراحی لاپاراسکوپی چیست و چگونه انجام میشود؟
جراحی لاپاراسکوپی، یک روش جراحی کم تهاجمی است که بر خلاف جراحی به روش باز، نیازی به ایجاد برشهای بزرگ و عمیق نداشته و تنها از طریق ایجاد یک یا چند حفره شکمی انجام خواهد شد.
برای اولین مرحله مشاهده اعضا و نسوج داخلی لازم است که این روند توسط یک دوربین کوچک انجام میشود. این میله که داخل آن لنتهایی تعبیه شده است، تصاویر را با وضوح خیلی بالا بر روی مانیتور ظاهر کرده و به این ترتیب پزشک معالج میتواند تصاویر داخل شکم را به صورت واقعی و با اندازهگیری بزرگتر و دقیقتر مشاهده کند. اما همان طور که میدانید داخل شکم تاریک بوده و ارسال تصاویر تاریک برای جراح و تیم درمانی کاربردی ندارد؛ این ابزار طیفی از نور را در کنار این دوربین قرار میدهد تا نور لازم برای بیشتر تصویر فراهم کند.
نکته دیگر این که اعضای داخل شکم به طور فشرده بر روی هم قرار گرفتهاند و این فشردگی فضای آزاد و مطلوبی را برای فعالیت و حرکت مناسب ممکن نمی کند؛ این معضل در جراحی لاپاراسکوپی با انتقال مقدار گاز دی اکسید کربن به داخل شکم مرتفع میشود. در واقع محیط مورد نظر شکم با تزریق حجم مناسبی از گاز co2 و تنظیم حجم و فشار آن توسط دستگاه آماده حرکت راحتتر برای جراحان میشود.
در طول مدت جراحی لازم است مایعاتی برای شست و شو وارد محیط شود و این مایعات از کنار و نواحی اعضای بدن خارج شود. عملیات ورود و خروج مایعات در محیط مورد جراحی، توسط لوله هایی که به این ابزار متصل میشود صورت می گیرد.
بازوها ابزاری هستند که پزشکان را برای جابهجایی مختصر نسوج بدن و همین طور برشهایی برای نسوج معیوب کمک میکنند. این برشها توسط دو شاخک کوچک ایجاد می شود. عملکرد چندگانه این شاخکهای رباتی توسط این دستگاه برنامه ریزی و تنظیم میشود. در موارد لازم پزشک با هدایت و تنظیم دستگاه خونریزی ناخواسته شریانها را قطع میکند، در واقع این ابزار ماموریتهای متفاوتی را در شاخکهای رباتی تعریف و ایجاد میکند. حرکت بازوها و دوربین ها از راه مجرای سه سوراخ کوچک که بر روی شکم ایجاد می شود صورت میگیرد.
بیشتر بخوانید: لاپاراسکوپی روده
مراقبت های بعد از جراحی لاپاراسکوپی
زخمها و برشهای کوچکی که برای انجام لاپاراسکوپی در بدن فرد ایجاد شدهاند، بعد از انجام عمل جراحی با بخیه بسته شده که عموما از نوع جذبی بوده و به کمک یک پانسمان، پوشانده خواهند شد. بعد از انجام جراحی لاپاراسکوپی، باید این پانسمانها به مدت 24 ساعت بر روی ناحیه جراحی شده باقی مانده و در طول این مدت، لازم است جای زخمهای خود را با یک دستمال و یا حوله تمیز به خوبی خشک کنید؛ چرا که خشک و تمیز نگه داشتن جای زخمها و بخیهها، از بروز عفونتهای احتمالی جلوگیری کرده و روند بهبودی را نیز، سریعتر میکند. افزون بر این، مراقبتها و نکات دیگری بعد از عمل جراحی لاپاراسکوپی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- در مدت ۴۸ ساعت بعد از عمل جراحی لاپاراسکوپی بهتر است از رانندگی خودداری کرده و برای این کار از فرد دیگری کمک بگیرید. چرا که ممکن است در اثر بیهوشی حین انجام جراحی لاپاراسکوپی، دچار احساس گیجی و خواب آلودگی شوید.
- جراحی لاپاراسکوپی گرچه یک روش جراحی سرپایی با دوران نقاهت بسیار کوتاه است، اما لازم استن تا پس از انجام آن حتما زمانی را برای استراحت خود در نظر بگیرید.
- همچنین بهتر است تا دو روز پس از انجام جراحی، از حمام کردن، فعالیتهای سنگین و ورزشهایی مانند دویدن، دوچرخه سواری، شنا، جکوزی و ..، و همین طور برقراری رابطه جنسی پرهیز کنید.
- بعد از انجام لاپاراسکوپی، باید برای جلوگیری از کمبود آب بدن و همین طور جلوگیری از بروز یبوست، مصرف آب و مایعات خود را افزایش داده و به میزان کافی آب بنوشید.
- همچنین لازم است برای جلوگیری از مشکلات احتمالی که ممکن است برای معده رخ دهد، از مصرف غذاهای سنگین جلوگیری کرده و بیشتر از مایعات سبک، سوپ، نان تست، آب سیب و … استفاده شود.