خارش مقعد، یکی از مشکلات پوستی شایع است که بسیاری از افراد با آن روبرو میشوند. این عارضه در بیشتر موارد علامت یک بیماری دیگر بوده و در اثر عارضه دیگری بروز پیدا میکند. خارش مقعد دلایل مختلفی داشته از عوامل غذایی، مشکلات پوستی، ابتلا به بیماریهای انگلی، هموروئید، شستشوی زیاد یا ناکافی ناحیه مقعد گرفته تا بیماری دیابت، تیروئید و … . خارش مقعد ممکن است برای هر فردی ایجاد شود، اما در میان بزرگسالان شیوع بیشتری نسبت به کودکان داشته و همچنین در مردان احتمال بیشتری برای ابتلا به این عارضه در مقایسه با زنان وجود دارد. در این مقاله به بررسی بیشتری در مورد علل، علائم و راههای مقابله با خارش مقعد پرداختهایم.
خارش مقعد چیست؟
در علم پزشکی، خارش مقعد با عنوان پروریتوس آنی شناخته میشود. این مشکل پوستی در بسیاری از افراد رخ میدهد. اگر افراد بدون مشورت با پزشک برای درمان سر خود خارش مقعد اقدام کنند، ممکن است این مشکل از یک خارش ساده به یک مسئله مزمن و حاد تبدیل شود. خارش مقعد میتواند باعث تحریک پوست و ایجاد مشکلات جدی دیگری گردد. بهتر است در صورت تجربه خارش در ناحیه مقعد، با پزشک مشورت کرده تا با بررسی علل این مشکل، برای انتخاب روش درمانی مناسب اقدام کند.
بیماریهای انگلی، مصرف مواد آلرژیزا، حساسیت و تحریک به دلیل جنس لباس زیر مورد استفاده، ابتلا به برخی از بیماریها و … از جمله مهمترین عواملی هستند که منجر به بروز این عارضه میشوند.
چه بیماری هایی منجر به خارش مقعد می شوند؟
از بیماری هایی که منجر به بروز خارش مقعد خواهد شد می توان به التهاب ها، اگزما، عفونت های قارچی، بیماری شقاق، بیماری هموروئید، بیماری فیستول مقعدی، افتادگی روده (به دلیل ترشحاتی که آن ناحیه ایجاد میکند سبب خارش شده باشد)، زگیل های اطراف ناحیه مقعد نام برد.
جلوگیری از خارش مقعد
برای جلوگیری از خارش مقعد روشها و راهکارهایی شامل موارد زیر وجود دارد:
- اگر علل خارش مقعد حساسیت های تماسی باشد، باید کنترل شود.
- استفاده از بتادین نیز خارش در ناحیه مقعد را بدتر کرده و باید از استعمال آن اجتناب کرد.
- در صورت وجود هر گونه بیماری باید با مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان آن اقدام کنید.
- همچنین برای جلوگیری از خارش مقعد نیاز است رطوبت در اطراف ناحیه نشیمنگاه کنترل شده و آن ناحیه خشک تر نگه داشته شود.
- برای جلوگیری از خارش مقعد، طبیعتاً اگر ایجاد خارش مقعد آلرژی است باید از مصرف مواد غذایی و یا عوامل آلرژی زا پرهیز شود.
چه هنگامی که باید به پزشک مراجعه کنیم؟
خارش مقعد در اکثر موارد با درمانهای ساده و مناسب و یا تغییرات جزئی برطرف شده و نیازی به نگرانی چندانی ندارد؛ اما اگر خارش مقعد با علائم زیر همراه باشد، لازم است حتماً باید به بهترین جراح روده در تهران مراجعه کنید:
- خارش شدید و پیوسته در ناحیه مقعد
- مشاهده علائم عفونی در مقعد
- نشانههای نشت مدفوع
- خونریزی از مقعد
- خارش مقعد بدون علت مشخص
خارش مقعد در کودکان
در جوامعی که از نظر اقتصادی و اجتماعی ضعیف هستند مانند روستا نشینها، عوامل انگلی، کرمک و … ممکن است سبب بروز خارش مقعد در کودکان شود. در بعضی موارد نیز یبوست و اختلال دفع، ناحیه مقعد را به زخم، شقاق مقعدی و خارش مقعدی دچار میکند.
بعضی از کودکان نیز دچار مشکل در دفع هستند که این موضوع ممکن است سبب بروز بی اختیاری و خروج ترشحات در اطراف ناحیه مقعد شده و در نتیجه همین عامل میتواند سبب سوزش و خارش مقعد در آنان باشد.