آیا تا به حال شده که دفع مدفوع شما با خون همراه باشد؟ آیا دل دردهای پیشرونده را تجربه کرده اید؟ آیا صدای شکمتان شما را عصبی کرده است؟
با این نشانه ها، اینکه شما به کولیت عصبی روده دچار باشید بالاست. همانطور که می دانید اختلات عصبی و روانی به شدت می توانند بر اندام های انسان اثرات منفی بگذارند. قطعا این جمله را شنیده اید که اغلب بیماری هایی که جسم انسان را درگیر می کنند، ناشی از اعصاب هستند. این باور تا اندازه ای صحیح است. زمانی که شما از نظر روانی تحت فشار، استرس و اضطراب باشید، احتمال اینکه به بیماری جسمی نیز مبتلا شوید بسیار بالاخواهد بود. بیماری کولیت روده عصبی نیز می تواند ناشی از فشار و استرسی باشد که نمود جسمی پیدا کرده است. اگر شما خواننده عزیز این علائم را دارا هستید، می توانید درمان این بیماری را در چند سطر پایین تر بیابید. با ما همراه باشید
درمان کولیت عصبی روده
کولیت عصبی روده یا سندروم روده تحریک پذیر اغلب در خانم ها و در سنین کمتر از 45 اتفاق می افتد. این عارضه به دلیل عدم توازن اعصابی که پیام عصبی روده را به مغز منتقل می کند، ایجاد می گردد. در اکثر اوقات منجر به ایجاد درد و نفخ به همراه عوارضی نظیر اسهال و یا یبوست اتفاق می گردد. استرس های روحی، فشار کار روزانه و مصرف برخی ازمواد غذایی موجب بر هم خوردن و اختلال در سیستم عصبی روده شده و روند پیشرفت این بیماری را افزایش می دهد.
کولیت عصبی روده چیست؟
کولیک عصبی یا همان سندرم روده تحریک پذیر، به حالتی استناد می شود که حرکات روده نامنظم شده باشد. این بیماری بسیار شایع بوده که حدود 10 تا 15 در صد افراد جامعه به آن مبتلا هستند. از این میان ابتلا بانوان به این بیماری نسبت به مردان 3 تا 5 برابر است. در این بیماری که حرکات روده نظم خود را از دست می دهند با تشدید استرس و اضطراب بیمار، نشانه آن نیز تشدید شده و ناراحتی های گوارشی را باعث می شود. نام های دیگر این بیماری عبارت اند از: کولیت عصبی ، کولیت فانکشال، کولیت موکسی و IBS
دلایل کولیت عصبی روده چیست؟
این بیماری ممکن است به صورت ناگهانی و یا در مرور زمان، برای فرد نمایان شود. اما علت اصلی درد های مشکوک شکمی را تا کنون کسی در نیافته و درباره علل ایجاد این بیماری بین محققان اجماع وجود ندارد. گرچه برخی محققین استرس را علت پیدایش این بیماری می دانند، اما باید متذکر شویم که استرس تنها می تواند نشانه های این بیماری را تشدید کند و نمی تواند علت به وجود آمدن آن باشد.
با این حال برخی دانشمندان علل احتمالی این بیماری را در موارد زیر خلاصه می کنند:
سیستم ایمنی بدن
گروهی از دانشمندان معتقدند علت بیماری کولیت رو، نوعی باکتری است، که دستگاه گوارشی برای مراقبت از بدن با این ویروس مبارزه می کند، در نهایت درد های شکمی به دلیل این مقابله توجیه خواهد شد. با این وجود برخی دیگر علت این بیماری را واکنش های ایمنی بدن می دانند که با وجود نبود مشکل خاص شروع به فعالیت می کند. این امر نیز موجب تحریک دستگاه گوارشی خواهد شد.
وراثت
زمانی که محققان دریافتند در خانواده هایی که این بیماری شایع است افراد دیگر به میزان چشمگیری به آن مبتلا می شوند؛ به این نتیجه رسیدند، ابتلا به این بیماری می تواند نشات گرفته از وراثت باشد.
علائم کولیت عصبی روده
به میزان شدت این بیماری بستگی دارد. اغلب افرادی که به این بیماری مبتلا هستند درد های خفیف را تجربه می کنند و تنها بخشی از افراد با درد های شدید مواجه می شوند.
در ادامه به تشریح علائم این بیماری خواهیم پرداخت. در برخی موارد ممکن است علائمی نظیر مشکلات زیر بروز نماید:
- درد در ناحیه شکم
- مشاهده خون در مدفوع
- ابتلا به اسهال
- درد در ناحیه راست روده یا تنسموس
- کاهش پیش رونده وزن
- کاهش شاخص های رشدی در کودکان
- صداهای مکرر شکمی و در اصطلاح قارو قور کردن شکم
- احساس نفخ شکم
- درد در ناحیه مفاصل
- تورم در مفاصل
- احساس تهوع
- زخم در دهان
- زخم های پوستی
آیا کولیت روده تبدیل به سرطان می گردد؟
گرچه این بیماری می تواند سالیان طولانی بیمار را آزار دهد، اما هرگز به سرطان روده ختم نمی شود. تنها ممکن است بیمار به علت یبوست دچار بواسیر و یا شقاق مقعد شود.
راه های تشخیص کولیک عصبی روده
تشخیص این بیماری اغلب توسط کولونوسکپی صورت می گیرد. مضاف بر این روش می توان برای تشخیص این بیماری از معاینات ناحیه مقعد، شکم و همچنین معاینه مفاصل نیز بهره برد.
درمان کولیت عصبی روده
بیماران باید توجه داشته باشند درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و تنها راه های درمانی موجب کنترل عوارض این بیماری و کاهش علائم آن می شوند. از شایع ترین دارو هایی که موجب کنترل این بیماری می شود دارو های ضد التهابی سولفاسالازین و مسالازین را می توان نام برد، که به صورت خوراکی و یا شیاف برای بیماران قابل مصرف است.
اقدامات پس از درمان کولیت عصبی روده
مهمترین اقدام پس از درمان به منظور عدم ابتلا مجدد به کولیت روده، دوری از استرس و تنش می باشد. ضروری است که بیمار تا پایان زندگی زندگی با آرامشی را داشته باشد. بنابراین از مهمترین راه های کنترل این بیماری ایجاد فضای آرام در زندگی افراد است، که البته باید توسط خود بیماران نیز مدیریت شود. همانطور که اشاره شد از عوامل تشدید کنند این بیماری استرس و اضطراب است، بنابراین واضح است که دوری از شرایط استرس زا می تواند تا حد زیادی علائم ناشی از این بیماری را کاهش دهد
عوارض درمان کولیت عصبی
درمان کولیت عصبی معمولا فاقد هر گونه عوارضی می باشد. لیکن در مواردی داروهای تجویزی برای بیماران، ممکن است کخ ایجاد حساسیت نماید. لذا پزشک موظف است در صورت بروز حساسیت دارویی، تجویز این دارو ها را برای بیماران قطع و داروهای دیگری را جایگزین کند.
کلام آخر
اگر با تمام این مراقبت ها و استفاده از دارو ها کماکان بیماری به قوت خود باقی ماند، بیماران می بایست به جراحی کولورکتال مراجعه کرده و به جراحی برداشتن روده بزرگ اقدام کنند. جراحان با توجه به حوزه تخصصی خود که مربوط به امراض روده بزرگ، راست روده و شقاق است به جراحی ناحیه آسیب دیده اقدام می کنند.
کولیت عصبی روده تحریک پذیر را با بیماری های التهابی یکی قرار دادید؟ درمان اولی داروهای اعصاب و آنتی موسکارین و دونی مزلامین و ضد التهاب هاست. به نظر بهتره بازنگری بفرمایید