دیورتیکولیت اختلالی در روده بزرگ است که با درد و مشکل در مدفوع همراه می باشد. در این مقاله به جزئیات این بیماری و علائم و درمان آن می پردازیم. پس با ما همراه باشید.

دیورکیتولیت چیست؟

به التهابات دیورتیکول های جدار روده مخصوصا روده بزرگ دیورتیکولیت گفته می شود. بیرون زدگی های کوچک کیسه مانند را دیورتیکول می نامند. التهاب این دیورتیکول ها در روده بزرگ را دیورتیکولیت می گویند.

تحقیقات نشان داده است که حدود 30% از این دیورتیکول ها در افراد بالای 50 سال وجود دارد. دیورتیکولیت ها بر دستگاه گوارش تاثیر می گذارند. این بیماری ممکن است بدون علامت باشد و فرد هیچگونه علامتی نداشته باشد. دیورتیکولیت ها در صورت درمان نشدن با گذشت زمان خطراتی را برای سلامتی فرد به همراه دارند.

علت بیماری دیورتیکولیت چیست؟

بسیاری از پزشکان معتقدند که علت دیورتیکولیت ها انسداد مدفوع در روده و التهاب و عفونت دیورتیکول ها است.آن ها معتقدند که علت بیماری دیورتیکولیت در هر فرد ممکن است متفاوت باشد و عوامل متعددی ممکن است باعث این بیماری شوند.

از جمله عواملی که باعث دیورتیکولیت می شوند عبارتند از:

وراثت:

تحقیقات نشان دهنده این موضوع بوده است که بیش از 50 درصد ایجاد دیورتیکولیت ها ریشه ارثی و ژنتیکی دارد.

چاقی:

خطر ابتلا به دیورتیکولیت ها در افراد چاق بیشتر است.

کم تحرکی و ورزش نکردن:

داشتن تحرک کافی و ورزش کردن باعث کاهش خطر ایجاد دیورتیکولیت ها می شود.

رژیم غذایی نامناسب:

داشتن رژیم غذایی نامتناسب و کم فیبر یکی از عوامل ایجاد این بیماری است. زیرا مصرف فیبر می تواند به نرم شدن مدفوع کمک کند.

افزایش سن:

افراد بالای 50 سال بیشتر مستعد این بیماری می باشند.

جنسیت:

بر اساس برخی از تحقیقات این بیماری در مردان بیشتر از زنان می باشد.

سیگار کشیدن:

سیگار کشیدن از عوامل دیگر ایجاد دیورتیکولیت ها هستند.

مصرف برخی از داروها:

برخی از داروهای استروئیدی، داروهای ضد التهاب مانند ایبوپروفن می تواند در این بیماری تاثیر گذار باشد.

علائم دیورتیکولیت چیست؟

دیورتیکولیت می تواند دارای علائم خفیف و یا شدید باشد و در هر فرد شدت علائم متفاوت است. درد قسمت تحتانی شکم یکی از علائم شایع این بیماری است. برخی دیگر از این علائم عبارتند از:

  • درد شکمی
  • یبوست
  • اسهال
  • تهوع و استفراغ
  • خون در مدفوع
  • خونریزی در راست روده

تشخیص دیورتیکولیت

تشخیص دیورتیکولیت معمولا با بررسی علائم و نشانه های ذکر شده است. اما روش های دیگری نیز برای تشخیص این بیماری وجود دارد این روش ها عبارتند از:

  • با انجام سی تی اسکن امکان مشاهده و بررسی قسمت های داخلی بدن وجود دارد.
  • آندوسکوپی راست روده و قسمت پایینی روده بزرگ
  • آزمایش ادرار برای بررسی و مشاهده عفونت ها

عوارض دیورتیکولیت چیست؟

1-پریتونیت:

التهاب پریتونیت یک عارضه بسیار جدی و خطرناک است که ممکن است جان بیمار را به خطر اندازد. زمانی که دیورتیکولوم‌های ملتهب و دارای عفونت دچار ترکیدن شوند، احتمال سرایت این عفونت ها به مخاط محوطه شکمی و صفاق وجود دارد. درمان این بیماری باید در اسرع وقت انجام شود که معمولا برای درمان آن از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود.

2-آبسه:

آبسه ها حفره های پر از چرک هستند که برای درمان آن ها از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود البته در برخی از موارد برای خالی کردن این چرک ها ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی باشد.

3-تشکیل فیسچول:

فیسچول ها مجاری غیر طبیعی هستند که دو قسمت از بدن را به هم متصل می کنند. به طور مثال روده به دیواره شکم و یا مثانه متصل می شود. در برخی از موارد ممکن است فیسچول ها بر اثر اتصال بافت های عفونی و چسبیدن به یکدیگر ایجاد شوند که در این شرایط بعد از برطرف شدن عفونت، فیسچول تشکیل شده که برای برداشتن آن ها نیاز به عمل جراحی می باشد.

4-انسداد روده:

در صورتی که عفونت باعث ایجاد بافت پیوندی شود ممکن است انسداد روده رخ دهد. این انسداد ممکن است به صورت کامل و یا قسمتی از روده باشد. اگر انسداد کامل رخ دهد نیاز به درمان اورژانسی دارد. با توجه به مقدار انسدادی که رخ داده است ممکن است نیاز به برداشتن بخشی از دستگاه گوارشی باشد.

درمان دیورتیکولیت چیست؟

درمان دیورتیکولیت به شدت بیماری بستگی دارد. به طور معمول اگر این بیماری حاد نباشد در منزل قابل درمان است. اغلب افراد می توانند با استفاده از آنتی بیوتیک ها و رژیم غذایی حاوی فیبر این بیماری را درمان کنند. در ادامه برخی توصیه ها برای درمان خفیف این بیماری را بیان می کنیم.

از مصرف داروهایی مانند آسپرین و ایبوپروفن که خطر خونریزی داخلی و ایجاد اختلال در دستگاه گوارش را افزایش می دهند به شدت خودداری کنید.

استفاده از میوه ها، سبزیجات و مواد غذایی دارای فیبر باعث نرم شدن بافت ها و مدفوع می شود و در نتیجه به کمتر شدن و تسکین علائم این بیماری کمک می کند.

کسانی که دچار خونریزی راست روده ای هستند باید به پزشک مراجعه کنند تا متخصص با در نظر گرفتن علائم و شدت بیماری بهترین روش درمان و تجویز را داشته باشد.

مصرف داروها و آنتی بیوتیک های تجویز شده را تا پایان دوره ادامه دهید.

پزشک ممکن است از آنتی بیوتیک هایی مانند سیپروفلوکساسین، مترونیدازول، سفالکسین و دوکسی‌سایکلین استفاده نماید.

در برخی از موارد ممکن است درمان بیماری نیازمند روش جراحی باشد که تصمیم در این باره به تصمیم پزشکتان بستگی دارد.

در صورت برخورد با برخی از موارد ممکن است نیاز باشد تا بیمار در بیمارستان بستری شود. این موارد عبارتند از:

  • داروهای مسکن باعث تسکین درد نشده باشد و یا اینکه بیمار دچار درد شدید شده باشد.
  • فرد توانایی مصرف آنتی بیوتیک ها را نداشته باشد.
  • فرد به دلیل عدم توانایی مصرف مایعات کافی دچار کم آبی شده باشد.
  • وضعیت بیمار وخیم باشد.
  • پس از درمان خانگی فرد بهبود نیافته باشد.

نتیجه گیری:

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با بیماری دیورتیکولیت آشنا کنیم و علائم آن را بیان کنیم. اگر دچار هر یک از این علائم شدید حتما به یک فوق تخصص مراجعه کرده زیرا که این بیماری نیاز به درمان دارد و در صورت عدم درمان ممکن است باعث ایجاد مشکلات جدی و خطرناک شود.

ارسال دیدگاه

Call Now Button