سرطان کولورکتال به دلیل بیماری پولیپوز خانوادگی
سندرم های کولورکتال
سندرم پولیپ های آدنوماتوزی فامیلی FAP
از ندرم هایی است که در کشور ما هم بسیار دیده می شود . انتقال به شکل اتوزیوم غالب می باشد و تا 50 سالگی 100 درصد به کانسر تبدیل می شوند . ژن APC درگیر است و در 75 درصد موارد سابقه ی خانوادگی وجود دارد . پولیپ های آدنوماتوز در این سندرم ایجاد می شود . شاید آگاهی شما از این نوع بیماری ها محدود باشد ، با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب نمایید .
اسکرین
اگر امکان بررسی ژنتیک باشد ، ژن APC در فامیل بیمار چک می شود و اگر APC مثبت باشد از 10 سالگی اسکرین با سیگموئیدوسکوپی انجام می شود . اگر ژن منفی باشد ، اسکرین از 50 سالگی می باشد .
اگر امکان بررسی ژنتیک نباشد ، باید از 10 سالگی هر سال سیگموئیدوسکوپی انجام شود از 24 سالگی هر دو سال و از 34 سالگی هر 3 یال و 44 سالگی هر 5 سال انجام می گیرد .
احتمال ایجاد پولیپ در دئودنوم و معده هم با آندوسکوپی از 25 ماهگی ( هر 1 تا 3 سال ) اسکرین می شود .
جهت تماس با دکتر ستوده نیا فوق تخصص جراحی کولون و رکتوم می توانید با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.
88776292 – 88775549
جراحی با FAP
جراحی انتخابی توتالپروکتوکولکتومی همراه ایلیوآنال پاچ می باشد .
برای انجام جراحی فوق چند عامل کلیدی و مهم وجود دارد :
1 – سن بیمار : در بیمارانی جوانتر تمایل بیشتری به حفظ اسفنکتر داریم .
2 – کانسر دیستال رکتوم : اگر امکان حفظ اسفنکتر نباشد ، باید APR انجام شود.
3 – دسموئید در مزو روده باریک : توده های دسموئید در FAP به شکل توده هایی شبیه استخوان در داخل شکم و جدار شکم ایجاد می شوند و عامل اصلی مرگ و میر در FAP می باشند . گاهی این دسموئیدها ، انقدر وسعت دارند که اجازه رسیدن پاوچ به آنوس را نمی دهند . اگر امکان رزکسیون باشد ، بهتر است دسموئیدها رزکت شوند و در غیر این صورت درمان با NSAID و تاموکسیفن کمک کننده است . در مواردی که در دئودنوم هم پولیپ آدنوماتوز دیده شود ، باید عمل جراحی ویپل را به بیمار پیشنهاد کنیم .
Attenuated FAP: تعداد پولیپ ها کمتر است و در سمت راست کولون دیده می شوند . دو الگوی ژنتیک با جهش ژن APC و جهش ژن MYH در این سندرم وجود دارد .
اسکرین ها : آزمایشات ژنتیک را در فرد بیمار انجام می دهیم و در صورت مثبت شدن آزمایشات در خود بیمار دیگر اعضای خانواده هم مشاوره ژنتیک می شوند . اگر امکان مشاوره ژنتیک نباشد از ۱۵ سالگی کولونوسکوپی به صورت هر ۴ سال یک بار انجام می شود .
جراحی : اگر پولیپ در فرد ایجاد شد باید « توتال کولکتومی و آناستوموز ایلیور کتال » انجام گیرد .
برای آشنایی بیشتر می توانید مقالات خطر پولیپ در روده بزرگ! و همه چیز درباره رکتوم و درمان آن! را مطالعه نمایید .
کلام آخر
در انتها لازم به ذکر است داشتن آگاهی لازم و شناخت بیماری می تواند در تشخیص به موقع آن موثر باشد و باعث انجام اقدامات لازم در زمان مناسب می شود . برای آشنایی بیشتر می توانید با فوق تخصص جراحی کولون و رکتوم مراجعه نمایید .