لاپاراسکوپی روده یک روش کم تهاجمی است که برای انجام عمل های جراحی در حفره شکمی و روده با استفاده از ابزارهای تخصصی که از طریق برش های کوچک وارد می شوند استفاده می شود. در این روش ابتدا با استفاده از تروکار به روده وارد می شوند و یک ابزار فیبر نوری (لاپاروسکوپ) در تروکار قرار داده می شود. سپس حفره های شکمی و روده تجسم می شود و با بررسی بیماری ها در این بخش، درمان هایی انجام می شود. این روش به دلیل عدم اعمال برش های عمیق بسیار ایمن تر است و نقاهت کوتاهی دارد. این روش امروزه به دلیل نقاهت کم و کارایی بالا بسیار محبوب می باشد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در خصوص لاپاراسکوپی روده بدانید.
مزیت های لاپاراسکوپی روده
در مقایسه با جراحی باز، جراحی لاپاراسکوپی یا رباتیک معمولاً مزایای زیر را ارائه می دهد:
- درد کمتر پس از عمل
- برش های استفاده شده بسیار کوچکتر است.
- عوارض کمتر نسبت به سایر روش ها نظیر جراحی
- تشخیص دقیق
- هزینه کمتر
- درد کمتر
- بستری کوتاه تر در بیمارستان
- زمان بهبودی کوتاه تر
در کل دوره نقاهت بعد از لاپاروسکوپی در مقایسه با عمل جراحی باز بسیار کوتاهتر است و بازگشت بیمار به زندگی اجتماعی خیلی سریع تر اتفاق می افتد از مزایای دیگر لاپاراسکوپی این است که چسبندگی در شکم ایجاد نمی شود زیرا ایجاد چسبندگی در عمل های باز می تواند، شدید و پر عارضه باشد. بنابراین زمان بهبودی بسته به نیاز به ترمیم، نوع ترمیم جراحی و وضعیت کلی بیمار متفاوت است. دوره نقاهت بسیار کوتاه است و بیمار می تواند پس از چند روز به زندگی عادی بازگردد.
بیشتر بخوانید: علائم زخم روده
لاپاراسکوپی روده برای چه افرادی مناسب است؟
تقریباً تمام جراحی های انتخابی شکم لگن را می توان به روش لاپاراسکوپی انجام داد. چند مثال عبارتند از:
- جراحی دستگاه گوارش
- آپاندکتومی
- فتق
- ترمیم، برداشتن روده
- افرادی که از درد شکم رنج می برند
- زمانی که فرد مبتلا به تومور بدخیم و یا خوش خیم روده شده است
- مشکلات زنان مانند کیست تخمدان و مشکلات در باردار شدن
- و …
تفاوت جراحی شکم و جراحی لاپاراسکوپی
جراحی شکم به هر عمل جراحی در ناحیه شکم اطلاق می شود. روده های کوچک و بزرگ بیشترین فضای حفره شکمی را اشغال می کنند. جراحیهایی که رودهها را درگیر میکنند، به طور کلی به عنوان جراحی روده شناخته میشوند. دو نوع جراحی روده وجود دارد – جراحی باز معمولی و جراحی لاپاروسکوپی/رباتیک کم تهاجمی. در جراحی باز معمولی، یک برش (برش) بزرگتر در شکم ایجاد می شود تا جراح مستقیماً حفره شکم را مشاهده کند و ترمیم کند. در جراحی لاپاراسکوپی، چند برش کوچکتر ایجاد میشود و با کمک لاپاراسکوپ، یک ابزار کوچک با یک دوربین کوچک و نور در انتهای آن، ترمیمها انجام میشود.
بیشتر بخوانید: سوراخ شدن دستگاه گوارش
لاپاراسکوپی روده چگونه انجام می شود؟
پیش از انجام جراحی لاپاراسکوپی روده ضروری است که بیمار آزمایشات لازم را انجان دهد و شب قبل از عمل استحمام کند. ضروری است که بیمار، پزشک خود را در خصوص داروهایی که مصرف می کند مطلع سازد. در طی جراحی روده ابتدا جراح روده چندین برش کوچک در بدن بیمار ایجاد می کند سپس با استفاده از لوله ای که مجهز به دوربین و درون برش اقدام به درمان می کند.
لاپاراسکوپی روده تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و یک سوزن از دیواره شکم در ناحیه ای بدون اسکار، که اغلب در ربع فوقانی چپ شکم است، عبور داده می شود. یک تروکار وارد می شود که از طریق آن جراح یک لاپاراسکوپ با دوربین و نور و همچنین دو تا سه تروکار اضافی را وارد می کند. این تروکارها به جراح این امکان را می دهند که در صورت نیاز ابزارهای جراحی کوچکی را وارد شکم کنند. کل حفره شکمی به دقت بررسی می شود، معمولاً از کبد، کیسه صفرا، سطح قدامی معده و طحال شروع می شود و با استفاده از گیره ها می توان این اندام ها را با خیال راحت لمس کرد و برای بازرسی بلند کرد. روده کوچک نیز به دقت بررسی می شود تا لوله های حلقه یا روده سوراخ نشود. سپس کولون و آپاندیس بررسی می شوند.
بیشتر بخوانید: بهترین جراح روده در تهران
موارد اورژانسی تماس با پزشک بعد از لاپاراسکوپی روده
- تب شدید
- سرگیجه و غش
- خونریزی شدید
- حالت تهوع به صورت مداوم
- تنگی نفس
- فشار خون پایین
- تعریق
- اتساع شکم
- استفراغ
نتیجه لاپاراسکوپی روده
لاپاراسکوپی روده روش بسیار امن برای بیمار تلقی می شود اما در صورتی که توسط جراح روده با تجربه صورت نگیرد می تواند عوارض و خطرات خاص خودش از جمله خونریزی ، عفونت و … را به همراه داشته باشد. در مورد درمان یبوست بیشتر بدانید.
کلام آخر
در لاپاراسکوپی روده یک لوله (تروکار) وارد روده فرد می شود که از طریق آن جراح لاپاراسکوپ و همچنین دو تا سه تروکار اضافی را وارد می کند. این تروکارها به جراح اجازه می دهند ابزارهای جراحی کوچکی را وارد کند. لاپاراسکوپ به جراح اجازه می دهد تا داخل حفره شکم مشاهده شود و انواع بیماری های حفره شکمی نظیر بیماری های روده را تشخیص و درمان کند.
سوالات متداول