هموروئید به شرایط پزشکی وریدهای متورم و ملتهب در مقعد و پایین رکتوم اشاره دارد و می توان آن را در داخل و خارج بدن یافت. هموروئید داخلی و آنهایی که در خارج از بدن یافت می شوند، هموروئید خارجی نامیده می شوند. هموروئید داخلی در داخل مقعد و در ابتدای رکتوم یافت می شود. مشخصه آن وریدهای کوچک و متورم در دیواره مقعد است. آنها همچنین می توانند تحت تأثیر فشار بیرون بزنند. بواسیر خارجی می تواند مانند برآمدگی در دهانه مقعد احساس شود و ممکن است خارج از مقعد آویزان شود. هموروئید هنگامی که تحریک و ملتهب می شوند، ممکن است خارش و حتی خونریزی داشته باشد. در این مقاله به درمان و تشخیص هموروئید در کودکان پرداخته شده است. تا انتها با ما همراه باشید.
هموروئید در کودکان
هموروئید به دلایل مختلف رخ می دهد و افراد زیادی را در سراسر دنیا درگیر می کند. هموروئید یا به زبان عامیانه تر همان بواسیر می تواند مشکلاتی را برای بیماران ایجاد کند که زندگی را برایشان سخت نماید . این مشکل در بین افراد بالای 50 سال بیشتر وجود دارد به طوری که بین پزشکان با نام بیماری دوران پیری معروف است . احتمال ابتلا در بین زنان و مردان وجود دارد و به خاطر شایع بودن آن در سنین بالا ، احتمال ابتلا در کودکان خیلی دیر تشخیص داده می شود . اما این مشکل در کودکان نیز مشاهده شده و باید توجه لازم به آن شود تا در زمان مناسب درمان شود . در ادامه به توضیح بیشتر این قسمت می پردازیم .
علت هموروئید در کودکان
در کودکان علائم مختلفی وجود دارد که باعث می شود بواسیر بگیرند . نداشتن تحرک لازم و برنامه غذایی نامناسب باعث می شود مدفوع در روده ها خشک و سفت شود و عبور آن در روده ها به کندی اتفاق افتد . این امر باعث می شود مدفوع با درد و به سختی خارج شود که همان یبوست است . همانطور که این مشکل در بزرگسالان به قسمت رکتوم و ناحیه مقعد آسیب می زند در کودکان نیز این مشکل با شدت بیشتری وجود دارد چرا که آستانه درد در آن ها کمتر است .
موارد زیادی وجود دارد که می تواند باعث ایجاد هموروئید در کودکان، نوزادان و کودکان نوپا شود. مثالها عبارتند از:
- کودکان اغلب برای مدت طولانی روی چهارپایه های چوبی سفت می نشینند.
- نشستن طولانی مدت روی توالت (بیش از 10 دقیقه) که منجر به جمع آوری خون و رکود در ناحیه لگن می شود.
- زور زدن هنگام دفع مدفوع معمولاً به دلیل یبوست و مشکلات گوارشی می تواند باعث هموروئید شود. این باعث فشار در مقعد می شود که باعث تشدید توده ها می شود.
- عدم رعایت رژیم غذایی مناسب، عدم رعایت رژیم غذایی سالم، مصرف آب کمتر و مقدار کمتر میوه های فیبری.
- در موقعیتهای خاص، عصبانیتهای شدید و منظم کودک که با گریههای زیاد همراه است نیز میتواند منجر به ایجاد هموروئید شود. در فضایی که استرس و گریه شدید وجود دارد، خون به سمت ناحیه لگن هجوم میآورد و فشار را از درون بر روی شکم افزایش میدهد. این خون در ناحیه رکتوم راکد می ماند.
- دلایل ارثی باعث ایجاد هموروئید در کودک می شود.
- اگر روده بزرگ به دلیل بیماری های مختلف دیگر ملتهب است.
- تشکیل تومور در روده بزرگ می تواند منجر به رکود خون شود که منجر به ایجاد توده ها می شود.
- روده بزرگ عفونی می تواند ناحیه رکتوم را بیشتر تشدید کند و منجر به تشکیل توده ها شود.
- یک کودک کم تحرک، که بیشتر وقت خود را به نشستن می گذراند، شانس زیادی برای ابتلا به این بیماری دارد.
نشانه هموروئید در کودکان
ممکن است در بعضی از کودکان عروق خونی در اطراف مقعد و رکتوم متورم شود . بواسیر عمدتا باعث خونریزی در حین دفع مدفوع شده و درد ، حساسیت و خارش ایجاد می کند . در نتیجه هر گاه کودک از ناحیه مقعد احساس درد و خارش داشت نباید احتمال وجود بواسیر را نادیده گرفت.
روش تشخیص هموروئید در کودکان چگونه است؟
وجود خون در مدفوع تنها چیزی نیست که وجود هموروئید را تعیین می کند. ممکن است نشان دهنده سایر اختلالات گوارشی نیز باشد. بنابراین ارزیابی دقیق و تشخیص صحیح بسیار مهم است. تشخیص هموروئید ممکن است شامل اقدامات زیر باشد:
معاینه جسمی
در این معاینه، پزشک ممکن است مقعد و راست روده کودک را بررسی کند و به دنبال رگ های خونی متورم که نشان دهنده هموروئید است بپردازد.
معاینه دیجیتال رکتوم (DRE)
پزشک شما ممکن است یک انگشت دستکش دار و روغن کاری شده را وارد راست روده کند تا هر نوع ناهنجاری که ممکن است نشان دهنده هموروئید باشد را بررسی کند.
آندوسکوپی
یک لوله توخالی با یک نور متصل در یک انتها به داخل مقعد وارد می شود تا به داخل آن نگاه کند.
سیگموئیدوسکوپی
یک لوله کوتاه، منعطف و روشن (سیگموئیدوسکوپ) از طریق رکتوم وارد روده می شود. این عامل برای شناسایی علل اسهال، درد شکم، یبوست، رشد غیرطبیعی و خونریزی مفید است.
کولونوسکوپی برای هموروئید در کودکان
این شامل قرار دادن یک لوله بلند، منعطف و روشن است. کولونوسکوپ از طریق راست روده به داخل روده بزرگ وارد می شود. سپس پزشک به داخل پوشش روده بزرگ نگاه می کند، بافت را برای بررسی بیشتر برمی دارد و احتمالاً برخی از مشکلات کشف شده را درمان می کند.
بهترین دکتر برای درمان بواسیر کیست؟
درمان همورئید در کودکان
درمان هموروئید در بزرگسالان راه های بیشتری دارد و اکثر داروهای مختص هموروئید مختص بزرگسالان است به این خاطر درمان کودکان پیچیده تر خواهد بود . آنچه برای درمان هموروئید در کودکان موثر است تغییر عادات زندگی و رژیم غذایی است که به عنوان راه حل طبیعی و بی خطر به والدین پیشنهاد می شود . این کار باعث می شود یبوست در کودکان کنترل شود . خوردن غذاهای حاوی فیبر و مایعات کافی احتمال ابتلا به یبوست را به صفر کاهش می دهد . داشتن تحرک و ورزش در برنامه زندگی کودکان نیز می تواند سلامت آن ها را در همه زمینه ها تضمین نماید .
درمان هموروئید در کودکان به عوامل مختلفی بستگی دارد:
- سن کودک، سلامت کلی و سابقه پزشکی
- حاد بودن مشکل
- تحمل کودک به داروها، رویه ها یا درمان های خاص
- انتظارات والدین
- نظر یا ترجیح خانواده
درمان پزشکی هموروئید در کودکان با هدف تسکین علائم انجام می شود و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
حمام سیتز
نشستن در آب ساده و گرم در وان چند بار در روز می تواند تا حدودی از این وضعیت تسکین دهد.
کمپرس یخ
کیسه های یخ برای کاهش تورم توصیه می شود تا کودک کمی راحت شود.
کرم ها یا شیاف های هموروئیدی
کرم ها توسط پزشک کودک توصیه می شود تا در محل استفاده شود تا کمی تسکین پیدا کند.
بهترین دکتر برای درمان یبوست کیست؟
نرم کننده های مدفوع
پزشک کودک ممکن است افزایش فیبر، مایعات یا ملین ها را برای نرم کردن مدفوع توصیه کند. مدفوع نرمتر فشار روی هموروئید ناشی از زور زدن را کاهش میدهد. منابع خوب فیبر شامل میوه ها، سبزیجات و غلات کامل است. اگر روش های طبیعی موثر یافت نشد، نرم کننده های مدفوع حجیم یا مکمل های فیبر توصیه می شود مانند:
- پسیلیوم (متاموسیل)
- متیل سلولز (سیتروسل)
جراحی هموروئید در کودکان
در برخی موارد جدی، هموروئید با جراحی درمان می شود. تکنیک های جراحی مختلفی برای حذف یا کاهش هموروئید داخلی و خارجی استفاده می شود. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بستن نوار لاستیکی
یک نوار لاستیکی در اطراف پایه هموروئید در داخل راست روده قرار داده می شود تا گردش خون به هموروئید قطع شود. بواسیر سپس به تدریج کوچک شده و ظرف چند روز درمان می شود.
اسکلروتراپی
استفاده از شل کننده های مدفوع و یا شیاف بدون تجویز متخصص کولورکتال توصیه نمی شود و باید بعد از مشاهده علائم حتما به پزشک مراجعه نمایید.
کلام آخر
کودکان به خاطر اینکه تصوری از درد و بیماری ندارند بیشتر در خطر بیماری قرار می گیرند و باید توجه بیشتری به آن ها شود. عمده کودکان شرایط دفع مدفوع و ادرار سختی بعد از دوره نوزادی تجربه می کنند و یا ممکن است خاطرات تلخی از دوره رفتن به دستشویی و عادت کردن به این موضوع در ذهن داشته باشند . این امر باعث می شود کودکان دیر برای اجابت مزاج اقدام کنند و به هموروئید دچار شوند. در این مقاله به روش های درمان هموروئید پرداخته شد.