مراقبت های بعد از جراحی کولون و رکتوم شامل چه اقداماتی است؟ بعد از جراحی کولون و رکتوم چه نکاتی را باید برای کنترل درد و بهبود سریعتر جای زخمها رعایت کرد؟ مراقبت های بعد از جراحی کولون و رکتوم چه اهمیتی داشته و نادیده گرفتن آنها چه عوارضی را برای بیمار به دنبال خواهد داشت؟
مراقبتهای پس از جراحی کولون و رکتوم یک مرحله ضروری در فرآیند بهبود بیمار بوده که نقش بسیار مهمی در تسریع فرایند بهبودی و حفظ سلامت بدن دارد. جراحیهای کولون و رکتوم به دلایل مختلفی از جمله بیماریهای التهابی مزمن، تشکیل تومورها و مشکلات اختلالات گوارشی انجام میشوند و پس از این جراحیها، نیاز به مراقبتهای ویژه و حساسی برای بهبودی سریعتر بیمار به وجود میآید.
این مراقبتها شامل جنبههای گوناگونی از جمله مراقبتهای تغذیهای، فعالیتهای فیزیکی، مدیریت درد، و اقدامات جلوگیری از عفونت میشوند. با اطلاعات و نکات ارائه شده در این مقاله، بیماران قادر خواهند بود تا نقش موثری در فرآیند بهبودی خود ایفا کنند و به شکل بهتری با چالشهای پس از جراحی کولون و رکتوم روبرو شوند.
مراقبت از زخم ها بعد از جراحی کولون و رکتوم
مراقبت از زخم های ناشی از جراحی کولون و رکتوم، نیازمند اقدامات و رعایت نکات مراقبتی است که در ادامه به آنها اشاره کردهایم:
- صبح بعد از جراحی پانسمان را بردارید و سپس در صورت صلاحدید پزشک و در زمانی که پزشک اجازه می دهند می توانید دوش بگیرید.
- کرم و پمادهای تجویزی را بعد از هر حمام آب گرم در هفت تا 10 روز اول بر روی ناحیه مقعد استفاده کنید.
- بودن در محیط گرم یا استفاده از لگن آب گرم برای تسکین درد بیماران مفید می باشد.
- پس از هر بار اجابت مزاج، ناحیه مورد نظر را به آرامی با آب تمیز کنید سعی کنید زود به زود دوش بگیرید تا آن ناحیه تمیز بماند.
- اگر به شما توصیه شده است که یک گاز مرطوب را روی زخم قرار دهید، این کار را چند بار در روز انجام دهید. گاز را طوری روی زخم بچسبانید که تمام سطوح را بپوشاند.
بیشتر بخوانید: بیماری کرون
اجابت مزاج بعد از جراحی کولون و رکتوم
استفاده از داروهای ضد درد بعد از جراحی کولون و رکتوم می تواند باعث یبوست شده و دفع مدفوع سفت فقط به درد می افزاید. به همین دلیل برای جلوگیری از یبوست بعد از جراحی کولون و رکتوم بهتر است نکاتی مانند آنچه در ادامه گفته شده است را در نظر داشته و رعایت کنید:
- تا زمانی که داروی ضد درد مصرف می کنید، نرم کننده و ملین مدفوع مصرف کنید. استفاده از داروهای ملین دو بار در روز توصیه شده است.
- از غذاهای حاوی فیبر استفاده شود تا اجابت مزاج خمیر مانند داشته باشید.
- اگر دو روز بدون اجابت مزاج گذشت، از ملین ها استفاده شود و اگر اجابت مزاج نداشته اید با جراح خود تماس بگیرید.
خون ریزی بعد از جراحی کولون و رکتوم
پس از بیماری کولورکتال با هر بار اجابت مزاج مقداری خونریزی انتظار می رود. اگر خونریزی ظرف یک ساعت پس از اجابت مزاج متوقف نشد، میزان خونریزی با گذشت زمان بدتر شده و یا اگر لختههای خونی از بدن شما خارج میشود، با جراح خود تماس بگیرید.
دفع ادرار بعد از عمل رکتوم
پس از انجام جراحی رکتال، ممکن است با مشکلاتی در دفع ادرار روبهرو شوید، و ممکن است با فشار وارد کردن همراه باشد. اگر احساس میکنید که برای ادرار کردن مشکلی دارید، میتوانید امتحان کنید این عمل را در وان انجام دهید. اما اگر تا ۱۲ ساعت پس از جراحی قادر به ادرار کردن نشوید، باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید. در برخی موارد، پزشک ممکن است نیاز داشته باشد که برای مدتی از کاتتر در مثانه شما استفاده کنید.
فعالیت بدنی بعد از جراحی کولون و رکتوم
برای حفظ سلامتی پس از عمل روده، توصیه میشود که هر چند فعالیت بدنی محدودیتی ندارد، اما بهتر است به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به حالت نشسته ننشینید. برای نشستن، استفاده از بالشهای نرم یا رینگهای مخصوص بهترین گزینه است.
در صورت استفاده از مسکن، توصیه میشود در طی مصرف این داروها از رانندگی خودداری کرده و هر زمان که نیاز به استراحت دارید، استراحت کنید. مدت زمان دوره نقاهت ممکن است از چند روز تا چند هفته متغیر باشد.
در صورت راحتی، میتوانید فعالیتهایی مثل راه رفتن را انجام دهید. برای جلوگیری از نشستن طولانی، میتوانید در زمان راه رفتن یا نشستن در محیط کار از رینگهای مخصوص استفاده کنید. همچنین، پس از جراحی روده، انجام ورزش مناسب میتواند به بهبودی بیمار کمک کرده و فرآیند نقاهت را تسریع نماید.
کلام آخر
جراحی کولون و رکتوم از جمله جراحی های پیچیدهای است که نیاز به مراقبت های بالایی داشته و لازم است پس از جراحی، توصیه ها و داروهای تجویز شده از سوی پزشک را جدی بگیرید تا بتوانید هر چه سریعتر به زندگی عادی خود باز گردید. همچنین بهتر است به مدت یک ماه پس از جراحی به جراح خوب کولورکتال مراجعه کرده و در صورت نیاز برنامه مراقبتی جدید دریافت کنید.