کولیت زخمی یک بیماری التهابی مزمن است که روده بزرگ را تحت تاثیر قرار می دهد و وقتی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن بد کار کند این بیماری باعث پاسخهای اشتباه و آسیب به پوشش روده بزرگ می شود. در حالت عادی شما تعداد زیادی باکتری در بدن دارید که به هضم غذا کمک می کند. روده سالم جلوی ایجاد عفونت از طریق باکتریها و ویروس های خطرناک را می گیرد و سیستم ایمنی بعضی افراد باعث حمله به روده و مقعد و سبب التهاب روده می شود. همزمان که التهاب افزایش پیدا می کند پوشش روده نازک و باعث ترشح خون، مایع مخاطی و چرک می شود. شدت گرفتن بیماری سبب درد، گرفتگی شکم، اسهال شدید می شود به گونه ای که غیر قابل کنترل می شود.
علت کولیت زخمی
علل ایجاد کولیت زخمی بطور کلی هنوز به طور قطعی مشخص نشده است. با این حال، بسیاری از پزشکان باور دارند که عواملی مانند شرایط زندگی مدرن و استرس نقش مهمی در ایجاد این بیماری دارند. عوامل دیگری نیز از جمله ضعف و بیش فعالی سیستم ایمنی بدن، عوامل ژنتیکی و … میتوانند سبب ایجاد کولیت زخمی شوند.
ضعف سیستم ایمنی بدن میتواند مستقیماً بر روده بزرگ تأثیر گذاشته و باعث بروز کولیت زخمی گردد. بیش فعالی سیستم ایمنی نیز باعث تحریک و حمله به لایه داخلی روده بزرگ و در نتیجه ایجاد التهابات و زخمها در روده شود.
ژنتیک نیز ممکن است سبب ابتلا به کولیت زخمی شود چرا که بر اساس تحقیقات و مطالعات صورت گرفته، مشخص شده است که در بسیاری از موارد، افرادی که تاریخچه خانوادگی این بیماری را دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
عوامل محیطی مختلف از جمله رژیم غذایی ناسالم، مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد التهابی، ضد بارداری و آنتیبیوتیکها نیز میتوانند سبب ایجاد کولیت زخمی شوند.
در نهایت، سیستم ایمنی بدن همواره از بدن در برابر عفونتها و بیماریها محافظت کرده اما در بعضی موارد، عوارض خود ایمنی میتوانند باعث حمله به بافتهای سالم بدن و بروز کولیت زخمی شوند.
عوارض کولیت زخمی روده
عوارض بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد.
- تب
- خستگی شدید
- کاهش وزن
- خشک شدن آب بدن هم گسترش پیدا می کند.
بیشتر بخوانید: درمان کولیت عصبی روده
علائم بیماری کولیت زخمی
علائم بیماری کولیت زخمی معمولاً شامل احساس درد در قسمت پایین و سمت چپ شکم است که تقریباً همه بیماران آن را تجربه میکنند. برخی افراد همراه با این درد، خونریزی رکتال را نیز تجربه میکنند، اما در برخی موارد، این خونریزی به ندرت رخ میدهد.
سایر علائم و نشانههای کولیت زخمی میتواند شامل دردهای شدید در ناحیه شکمی، نیاز فوری به مدفوع، احساس دفع ناقص مدفوع، خروج خون یا مخاط چرکی با مدفوع، خونریزی و سوزش از ناحیه مقعد، اسهال خونی، درد در مفاصل، مشکلات پوستی، تب، از دست دادن اشتها و وزن، خستگی شدید، کم خونی و از دست دادن آب بدن باشد. این علائم ممکن است بسته به پیشرفت بیماری و شدت آن، متفاوت باشد.
تشخیص کولیت زخمی
برای تشخیص کولیت زخمی احتمالاً پزشک آزمایش خون و مدفوع و همچنین کولونوسکوپی انجام می دهد اگرچه ممکن است درمان بیماری دشوار باشه اما داروها و تغییر رژیم غذایی می تواند بسیار کمک کننده باشد .برای کنترل کولیت زخمی با پزشکتون مشورت کنید و همه گزینه های ممکن را در نظر داشته باشید.
چگونه با کولیت زخمی کنار بیاییم؟
اقدامات و نکات گفته شده در زیر میتواند در این زمینه کمککننده باشد:
- تغییر سبک زندگی : تغذیه مناسب از جمله عواملی است که در تغییر سبک زندگی بسیار اهمیت دارد بهتر است از خوردن غذاهای چرب و غذاهایی که دارای فیبر زیادی هستند خودداری کنید.
- افرادی که دارای کولیت زخمی می شوند ممکن است دچار کم خونی و آهن شوند بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا در صورتی که نیاز به مکمل داشتید استفاده کنید.
- حفظ آب بدن : برخی از بیماری ها مانند اسهال مزمن موجب از بین رفتن آب بدن می شود برای این منظور بهتر است زیاد آب بنوشید.
- دارو درمانی : مصرف دارو به بیمار کمک می کند تا از بیماری التهاب روده کاسته شود.
- درمان بیولوژیک : در بعضی مواقع هنگامی دارو برای درمان موثر نباشد از درمان بیولوژیک استفاده می شود.
- جراحی: یکی از درمان ها می تواند جراحی باشد که هم برای اصلاح عوارض بعضی وقت ها تنگی اون ناحیه از روده که مبتلا است یا بعضی وقت ها به علت پیشگیری از ابتلا به سرطان یا برای درمان سرطان روده که در آن ناحیه التهاب ایجاد شده و یا برای بعضی از عوارض مانند سوراخ شدن روده از جراحی می تواند استفاده شود.